Kropp & Själ

Goda råd för kropp och själ! Öka din livskvalitet med en sund inställning till kost och motion. Det är enklare än du kan tro och gör stor skillnad i vardagen.

Undvik socker och salt!
De mesta fabricerade/halvfabricerade livsmedel innehåller höga halter socker och salt. Raffinerat socker (vitt socker) bör du undvika. Är du sötsugen prova alternativ som sötare frukter och bär, smaksätt mat med örter och andra kryddor i stället för salt eller ta till nyttigare mineralsalter.

Ät frukt och grönsaker!
Ett äpple, en skål blåbär med mjölk eller solmogna tomater i en fräsch sallad. Frukt och grönt innehåller antioxidanter som enkelt kan beskrivas som kroppens soldater. De skyddar oss mot fria radikaler och gör så att vi lever längre och håller oss friskare. Citrusfrukter är fulla av vitamin C och E och paprika, tomat, spenat, mangold, broccoli är riktiga antioxidantbomber.

Ät grovt fullkornsbröd!
Vi behöver alla påfyllning av energi. Den viktigaste energikällan heter kolhydrater och kommer till största delen från kostfibrer av spannmål, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, frukter och bär. Eftersom skalet behålls på grynet i fullkornsbröd blir det därför rikare på fibrer och bra mineraler än annat bröd.

Ät bra fett; olivolja, sill, lax och sardin!
De nyttiga omega-3 och omega-6 fetterna är så kallade essentiella fetter som vi måste få i oss genom kosten. Positiva effekter är bland annat sänkt blodtryck, bättre rörlighet i leder och muskler samt bättre fettförbränning. Genom linfrön, solrosolja och fet fisk får vi i oss bra fett.

Drick två liter vatten om dagen!
Vatten har många viktiga uppgifter i kroppen och våra vätskedepåer måste fyllas på flera gånger dagligen för att kroppen ska vara i balans. När du håller i gång, om det är träning eller under en stressigt dag på jobbet förlorar du mer vatten än vanligt och det blir ännu viktigare att dricka regelbundet.

Ät tänkvärt och regelbundet!
Gör en matsedel för veckan, prova nya recept och variera din kost. Då blir det roligare i köket och nyttigare på tallriken. Ät regelbundet, det håller blodsockret på en jämn nivå och motverkar att din energi åker ”berg-och-dalbana” under dagen.

Ät med gott samvete!
I maten ligger mycket glädje, du ska njuta av det du äter och trivas med dig själv!


Fem superövningar för hela din kropp

Armhävningar – Stå med händerna lutad mot en vägg. Håll kroppen rak. Böj och sträck armarna. Ju längre från väggen desto bättre.

Magen – Ligg på rygg med böjda ben och fötterna i golvet. Låt magmusklerna lyfta och sänka överkroppen.

Benen – ligg på sidan och stöd huvudet i handen. Lyft och sänk benet.

Ryggen – Ligg på magen med armarna lätt böjda. Lyft och sänk överkroppen, håll nacken stilla, titta ned och jobba lågt.

Knip! – Ligg på rygg med benen i kors. Spänn och knip åt bäckenbottenmuskulaturen. Tänk övningen inåt och uppåt. Gör övningen på tre olika sätt, långsamt, snabbt och bara håll.